Михајло Свидерски

Роден е во Битола, 1991 година.

Автор е на две збирки поезија Жетва на душата (2008), Низ сонот од магли и дождови (2013), објавена и на бугарски. Учествувал на повеќе поетски фестивали и читања, застапен е во домашни и странски книжевни списанија. За романот Бело и Црвено  во 2014 година ја добива  наградата „Новите“ што се доделува за најдобар прозен дебитантски ракопис. Во 2016 година, романот Бело и Црвено е објавен на бугарски јазик.

Магистер е по кривично право и криминологија. Зборува пет јазици. Неговата поезија е преведена на англиски, руски, грчки, српски, бугарски , албански и унгарски јазик.

Основач е на издавачката куќа Восток.

Преведува поезија и проза од англиски, бугарски и српски.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *