Гоце Смилевски

Гоце Смилевски е роден во Скопје, 1975 год. Дипломирал на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје. Образованието го продолжил на Карловиот универзитет во Прага и на Централноевропскиот универзитет во Будимпешта.

Во 2000 година, издавачката куќа „Сигмапрес“ од Скопје го објавила неговиот роман „Планетата на неискуството“. За романот „Разговор со Спиноза“ (2002) ја добил наградата „Роман на годината“ на Утрински весник. За романот „Сестрата на Зигмунд Фројд“ во 2010 година ги добил Наградата за литература на Европската унија и Наградата за медитеранска култура. Потоа, правата за објавување на романот „Сестрата на Зигмунд Фројд“ биле откупени од издавачи од Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Франција, Шпанија, Италија, Португалија, Бразил, Холандија, Србија, Хрватска, Бугарија, Израел, Унгарија, Норвешка, Данска, Турција, Словенија и Чешка. Во 2011 година, на реатарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп, ја добил наградата за драмски текст, за претставата „Спиноза“, во продукција на Мал Драмски Театар – Битола и Драмски Театар – Скопје.

Во 2016 година, издавачката куќа „Дијалог“ го објавила романот на Смилевски „Враќањето на зборовите“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *