Никола Гелевски

Никола ГелевскиДиректор на книгоиздателството „Темплум”, од 1989 (од самиздатските денови).
Главен и одговорен уредник на списанието „Маргина”, 1994-2013.
Главен и одговорен уредник на списанието за стрип „Лифт”, 1995-2000.
Основач и главен и одговорен уредник на порталот „Окно”, 2009-

Граѓански активности:

Член на УО на ФООМ 2002-2006.
Еден од основачите на здружението „Контрапункт”, 1999.
Еден од основачите на културниот центар „Точка”, 2003-2009.
Еден од основачите на здружението „Плоштад Слобода”, 2009.
Еден од основачите на здружението ГЕМ (Граѓани за европска Македонија), 2008.

Проекти:

Сурогати (заедно со 25 уметници), 2006.
Лабрис (голем стрип проект, заедно со Александар Станковски), 1992-1996.
„Ширење на маргините” (со здружението Контрапункт), 2002-2005.
„Слевање на маргините” (со здружението Контрапункт), 2006-2009 (главна цел на двата проекта: „Промоција и ширење на принципите на децентрализација, демократизација и демонополизација /3Д/ во областа на културата и културната политика”).

Колумнист на:

„Форум”, 1999-2001.
„Утрински весник”, 2001-2009.
„Глобус”, 2009-2011.
„Окно“, 2009-

Книги:

„Призрак против Сенка” (постмодернизам за деца), 1993 (проза).
„Светулки и мракови (прилог за една критика на медиумите)”, 2002.
„Контрапункт (принципи за една поинаква политика)”, 2004.
„Архитортура и гробализација (текстови за градот)”, 2010.
„Никола Груевски – 250 хаику“, 2011.
„Скопски приказни од 2014″, 2011 (проза).
„Фасадата ги јаде темелите“, 2012.

Награди:

Добитник на наградата „Борјан Таневски” за 2007 (за „најпроминентен колумнист на годината”)

Тука може да го прочитате неговиот расказ „Обредот на Мнемозина“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *