Промоција на романот „Малиот бог на земјотресот” од Петар Денчев

На 29 мај, со почеток од 19.00 часот, во книжарницата на Антолог, се одржа промоцијата на романот „Малиот бог на земјотресот” од бугарскиот писател и театарски режисер, Петар Денчев, во издание на Антолог.

Романот на македонски јазик го преведе Душко Крстевски кој на промоцијата, меѓудругото, зборуваше и за предизвиците во процесот на преведувањето. Покрај тоа, публиката имаше можност да го чуе и самиот автор, низ разговорот кој го поведе Пепи Стамков.

Петар Денчев е роден во 1986 година. Дипломирал театарска режија и поставил претстави во најголемите театри во Бугарија, но и пошироко. Книжевното деби го прави со раскази и поезија кои веднаш се наградени или номинирани на разни конкурси. Автор е на книги поезија, раскази и романи. Има објавувано во речиси сите бугарски весници и списанија како и во американското „The Litter Box Magazine“ и на хрватскиот сајт „Критична маса“. Преведен е на неколку јазици.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *