Илија Илов

Илија ИловИлија Илов е роден на 4 Мај 1991 во Скопје. Живее и работи во државата Индијана, САД.

– јули, 2018 – збирка раскази „Пластични раскази“, Или Или
– Февруари, 2017- Нештата што ги имаме видено (Things we’ve seen)- Долгометражен филм, Режија: Три Манчестер (Tre Manchester), Улога: Верник (Churchgoer);
– Декември, 2016- Без здив (Outta Air) – Мини-серија(пилот) Режија: Ренеа Вокер (Renea Walker), Улога: Сејџ (Sage);
– Октомври, 2014- Беседа на тема: Дигиталната слобода и писателот, по повод Денот на писателите во затвор на Меѓународниот ПЕН центар;
– Јануари, 2014- Јануари 2015, Дваесет колумни под наслов „Дневникот на Илија Илов“ за Fashionel.mk 1;
– Октомври, 2013- Постдипломски студии на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ Скопје, при катедрата Македонска книжевност. Тема „Жанровска трансформација во делата на Живко Чинго, романот: Големата вода, драмата: Ѕидот, водата и филмот: Големата вода “кај Проф. д-р Ангелина Бановиќ-Марковска;
– Септември, 2013- Гранд при на Театра ја сака твојата драма, со пиесата „Вагинални монолози“;
– Септември, 2013 Режија на Буре Барут од Дејан Дуковски при аматерскиот театар Ацо Ѓорчев од Неготино.
– Септември, 2013- Дипломиран професор по Македонски јазик и литература. Филолошки факултет Блаже Конески Скопје, катедра Македонска книжевност и јужнословенски книжевности;
– Март, 2013- Март, 2014: педесет и шест колумни за Многоо медија (www.mnogoo.mk),
– Септември, 2009 – Упис во додипломски студии на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, при катедрата: Македонска книженост и јужнословенски книжевности;
– Септември, 2008 Режија Комедии од Чехов, фестивали: „ДАФ“ Кочани и „Дани Мали Ствари“- Чуприја. Фестивалски награди: Најдобра режија „ДАФ“- Кочани.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *