Трајче Кацаров

Трајче Кацаров е македонски поет, раскажувач, есеист и драмски автор. Роден е во Штип, на 14 септември, 1959 година. Завршил Академија за филм и театар во Софија, Бугарија. Магистрирал на Институтот за македонска литература на Универзитетот ,,Cв.Кирил и Методиj во Скопје. Работи како драматург во Народниот театар во Штип. Во 1993 година го основа списанието за уметност СУМ. Член е на ДПМ од 1991 година. Автор е на книгите: Во подмишките на будилникот (поезија, 1986), Го следите ли Хорхе (поезија, 1991), Дискретниот шарм на Кус де Ру (поезија, 1993), Да не беше дождот (драма, 1993), Сулиндари (пиеса за деца, 1995), Цартаровата чичитра (раскази, 1996), Фалцот на змијата (комедија, 1996), Ректајмот на господинот Налче (поезија, 1997), Времето во театарот (есеи, 1997), Ети ја спасува Тера (проза за деца, 1997), Дневникот на Омир (проза, 1999), Ноќта во која светилката не треба да згасне (три драми, 1999), Времето на моментот (театрски есеи, 2001), Белиот слон (есеи, 2003), Емигрантот Цвик (поезија, 2003), Гард (драмска пиеса, 2003), Чалик Чамак (избор пиеси) Татко и отец (роман во раскази, 2008), АКО (поема, 2011), Другото е помалку важно (избор пиеси за деца, 2011), Форма на молкот (поезија, 2011), Ојле брада во животинска балада (2013), Единство на лицата (тетарски есеи, 2013), Двонасочна релација театар-публика (театаролошка студија, 2013). Неговите дела се преведени на неколку јазици (англиски, руски, украински, албански, бугарски, српски, хрватски и словенечки),a неговите театарски пиеси се одиграни низ поевеќе театри во регеионот и пошироко.

Добитник е на повеќе награди од областа на литаратурата: „Татко и отец“, во 2009 год. е добитник на наградата ,,Кочо Рацин“. За пиесите „На клупата“ и „Шешири“ добитник е на нагадата ,,Мајстори на прозата“. За збирката поезија „Формата на молкот“ добитник е на наградата ,,Јован Котевски“. За поемата АКO добитник е на наградата ,,Глигор Прличев“. Во 2004 год., Кацаров е прогласен за личност на годината во Општина Штип и истата таа година добива признание ,,Деец во културата“. Во 2009 год. Општина Штип му доделува 8-мо Ноемврско признание.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *