Медитации на подвижна лента

Отсечките стварност“ обично се случуваат среде секојдневието, кое на прв поглед се чини банално. Но, Здравески успева да ни ги укаже пукнатините во реалноста, кои претставуваат влез во непредвидливи, можеби и опасни лавиринти. Со тон што не е врескачки, туку сталожен, со проникливост и интуитивност, со смелост да се ѕирне и во мрачните ќошиња на човековиот дух, авторот создал еден вид медитации на подвижна лента, успевајќи во невозможното – да изваја мали парчиња смисла среде сеопштата врева на современоста од која никој не е поштеден. Притоа, микроскопскиот поглед врз светот служи како алатка за проникнување во длабоките тајни на човечката егзистенција.

Но, не сите парчиња се натопени во истиот контемплативно-медитативен тон. Користејќи го хуморот, понекогаш на граница на црн хумор, бизарноста, апсурдот, очудувањето преку врската со детството и детскиот поглед на светот, авторот создава текстови што се исто така епифанични, само што овојпат до епифанијата се доаѓа по сосема друг пат и на друг начин. Важно е да се истакне дека и покрај тоа што збирката микрораскази „Отсечки стварност“ е составена од текстови прилично различни по тонот и атмосферата, читателот во ниту еден момент не го губи од вид препознатливиот авторски стил, она што им недостасува на голем број помлади и помалку искусни автори, дури и на оние кај кои талентот е очигледен.

Иван Шопов

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *