Петре М. Андреевски

Петре М. Андреевски е роден во демирхисарското село Слоештица, во 1934 година. Основно образование завршил во родното село, гимназија во Битола, а студирал на Филозофскиот факултет во Скопје, на групата по југословенска книжевност. Работел во Македонската телевизија. Бил уредник на списанието „Разгледи“. Андреевски бил член на Македонската академија на науките и уметностите, на Македонскиот ПЕН центар и на Друштвото на писателите на Македонија (од 1964 година, a во 1983 година бил и негов претседател). Петре М. Андреевски почина на 25 септември 2006 година во Скопје. Година дена по неговата смрт, на 9 октомври 2007, Претседателот на Република Македонија – Бранко Црвенковски, постхумно му доделил Орден за заслуги за Македонија, за исклучителниот придонес во развојот и зацврстувањето на македонскиот дух и националната самобитност.

Творештвото на Андреевски е разновидно и опфаќа: романи, поезија, раскази, драми, есеи и детска книжевност. Неговите дела се преведени на повеќе јазици: српски, хрватски, француски, романски, англиски, шпански, јапонски итн. Во два наврати (1984 и 2002 година) биле објавени одбраните дела на Андреевски, во пет и во шест тома, соодветно.

Стихозбирки:

 • Јазли (1960)
 • И на небо и на земја (1962)
 • Дениција (1968)
 • Дални наковални (1971)
 • Пофалби и поплаки (1975)
 • Вечна куќа (1987)
 • Лакримариј (1999)

Книги со раскази:

 • Седмиот ден (1964)
 • Неверни години (1974)
 • Сите лица на смртта (1994)
 • Боеми (постхумно)

Романи:

 • Пиреј (1980)
 • Скакулци (1983)
 • Небеска Тимјановна (1988)
 • Последните селани (1997)
 • Тунел (2003)
 • Бежанци (постхумно)

Книгата драми (1984), во која влегуваат:

 • Време за пеење
 • Богунемили

Есеи:

 • Сегашно минато време (2006)

Стихозбирки за деца:

 • Шарам барам
 • Касни порасни (сликовница)

Андреевски е добитник на наградите: „11 Октомври“ (во 1968 година за „Дениција“), „Браќа Миладиновци“ (за „Дениција“ и „Дални наковални“), „Рациново признание“ (за збирките раскази „Неверни години“ и „Сите лица на смртта“) и „Стале Попов“ (за романите „Пиреј“ и за „Небеска Тимјановна“). Романот „Пиреј“ македонската критика го прогласи за ремек-дело на македонската современа проза, а збирката „Дениција“ ја има означено како химна на космичката љубов, химна на жената и татковината и златна книга на македонскиот модернизам.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *