Влада Урошевиќ

Влада Урошевиќ е македонски поет, раскажувач, романописец, книжевен и ликовен критичар, есеист, антологичар и преведувач.

Роден е во Скопје во 1934 година. Завршил Филозофски факултет во Скопје. Докторирал на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје во 1987 година. Работел како соработник и уредник на Редакцијата за култура и уметност на Телевизија Скопје. Во 1982 година е избран за доцент на Катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје, а во 1988 година станал редовен професор. Бил уредник на списанието „Разгледи“. Урошевиќ е член на ДПМ од 1961година. Исто така, тој е член на МАНУ, како и дописен член на меѓународната „Академија Маларме“ во Париз и редовен член на Европската поетска академија со седиште во Луксембург и член на Македонскиот ПЕН центар.

Добитник е на повеќе награди и признанија: „Младост“, „Нолит“, „Рациново признание“, „Браќа Миладиновци“ (три пати), „Григор Прличев“ (два пати), „Стале Попов“ (два пати), „Книжевен жезол“ и други. За својот книжевен опус, како и за своите заслуги во преведувањето и афирмирањето на франсуската литература, прогласен е од Владата на Франција прво за витез на Редот на уметноста и литературата, а потоа и за офицер на истиот Ред.

Влада Урошевиќ има објавено преку триесет авторски книги, преку четириесет преводи, а застапен е и во многубројни домашни и странски антологии. Неговите книги се преведени на англиски, француски, шпански, германски, дански, полски, словенчки, бугарски, српски и други јазици. Еве дел од неговиот творечки опус:

 • Еден друг град (поезија, 1959)
 • Невиделица (поезија, 1962)
 • Вкусот на праските (роман, 1965)
 • Манекен во пејзажот (поезија, 1967)
 • Летен дожд (поезија, 1967)
 • Знаци (раскази, 1969)
 • Врсници (критики и есеи, 1971)
 • Ноќниот пајтон (раскази, 1972)
 • Ѕвездена терезија (поезија, 1973)
 • Нуркачко ѕвоно (поезија, 1975)
 • Сонувачот и празнината (поезија, 1979)
 • Мрежа за неуловливото (критики и есеи, 1980)
 • Лов на еднорози (раскази, 1983)
 • Компасот на сонот (поезија, 1984)
 • Нишката на Аријадна (критики и есеи, 1985)
 • Хипнополис (поезија, 1986)
 • Подземна палата (есеи, 1987)
 • Демони и галаксии (студија, 1988)
 • Панична планета (поезија, 1989)
 • Алдебаран (записи и патописи, 1991)
 • Митската оска на светот (критики и есеи, 1993)
 • Ризиците на занаетот (поезија, 1993)
 • Мојата роднина Емилија (роман, 1994)
 • Паники (поезија, 1995)
 • Дворскиот поет во апарат за летање (роман, 1996)
 • Париски приказни (записи и патописи, 1997)
 • Астролаб (критики и есеи, 2000)
 • Дива лига (роман, 2000)
 • Мане, текел, фарес (поезија, 2002)
 • Невестата на змејот (роман-бајка, 2008)
 • Седмата страна на коцката (раскази, 2010)
 • Размена на пораки (раскази, заедно со Тања Урошевиќ, 2013)
 • Тајна мисија (раскази, 2013)
 • Тајно злато (поезија, 2016)
 • Маџун (роман, 2018)

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *